• 24 maig 2018, Col·lectiu blanc i blau Roger de Llúria
  24 maig 2018, Col·lectiu blanc i blau Roger de Llúria
  Vull una resposta
  24 maig 2018, Col·lectiu blanc i blau Roger de Llúria

  Aquest dijous s’ha produït una macrooperació policial per presumpte desviament de fons públics vinculats amb Convergència Democràtica el 2015. Aquest presumpte frau s'hauria fet a través de subvencions de la Diputació de Barcelona. I això ha passat el mateix dia que el Partit Popular ha estat condemnat com a responsable civil per la trama Gürtel. La sentència considera que el partit de Mariano Rajoy es va lucrar amb aquesta trama. I aquests afers judicials, amb clares vinculacions polítiques, es produeixen l’endemà de l’aprovació dels pressupostos espanyols i a l’espera a Catalunya del nomenament dels nous conselleres de la Generalitat. A continuació intentarem desgranar aquests i altres titulars amb els nostres convidats. Però avui també parlarem del Col·lectiu Blanc-i-Blau Roger de Llúria del club esportiu l’Espanyol. Un col·lectiu catalanista que aquest any ha decidit atorgar el Premi Perico Almogàver al conseller Jordi Turull. I, al final del programa, també parlarem amb els promotors de Viasona, el digital líder de la música en català. Fa poques setmanes va estrenar nou web i ha iniciat una nova etapa.

  24/05/2018
 • 17 maig 2018, Miquel Darnés
  17 maig 2018, Miquel Darnés
  Vull una resposta
  17 maig 2018, Miquel Darnés

  Quim Torra ja ha pres possessió com a president de la Generalitat en un acte excepcional, breu i sense convidats. Torra ha promès fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya, sense fer esment ni de la Constitució espanyola ni del rei, com ja va fer Carles Puigdemont. Així s’enceta avui una nova etapa política a Catalunya. Però minuts abans de la seva presa de possessió, Albert Rivera ha reclamat que es mantingui l’aplicació del 155 a Catalunya i que s’ampliï per controlar els Mossos d’Esquadra, els mitjans públics catalans (TV3 i Catalunya Ràdio) o la política exterior de la Generalitat. Ara ho analitzarem amb els nostres convidats. Però avui també ens traslladarem fins a la Barcelona del 1939, ho farem amb Miquel Darnés, autor del llibre “Tres contra Déu. Dietari d’una ocupació”. Esbrinarem si existeixen paral·lelismes entre els anys que relata el llibre i el moment que viu el país. Com diu Darnés: la realitat és com un mirall trencat, tots en tenim un bocí. El que compta és que la història pertany a qui l'escriu.

  17/05/2018
 • 10 maig 2018, Jordi Albert
  10 maig 2018, Jordi Albert
  Vull una resposta
  10 maig 2018, Jordi Albert

  Falten poques hores perquè Carles Puigdemont anuncii quin és el seu candidat per presidir la Generalitat de Catalunya. De fet, aquest vespre viatgen cap a la capital alemanya Neus Munté, Marta Pascal i Mercè Conesa, de la direcció del PDECat, per reunir-se amb Puigdemont abans que ell desvetlli el nom del quart candidat. Per tant, tot sembla indicar que abans del dia 22, el Parlament de Catalunya votarà el nou president de la Generalitat. Ni Junts per Catalunya, ni Esquerra Republicana volen esgotar tots els terminis que ens abocarien inevitablement a unes noves eleccions. De seguida, parlarem d’aquesta travessa de possibles candidats a la presidència i del pla de govern del nou executiu amb el diputat d’Esquerra Republicana, Jordi Albert. Com canta el grup Obesses, “mentre quedi algú dempeus que hi confiï cegament, m’has de creure si et dic que ens en sortirem”.

  10/05/2018
 • 26 abril 2018, Jordi Roset i Bel Zaballa
  26 abril 2018, Jordi Roset i Bel Zaballa
  Vull una resposta
  26 abril 2018, Jordi Roset i Bel Zaballa

  El govern espanyol ja ha advertit que portarà al Tribunal Constitucional la reforma de la Llei de la presidència. Aquest podria ser l’últim intent dels partits independentistes per investir a distància Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Ja treballen Junts per Catalunya i Esquerra amb l’anomenat pla D? Queden tan sols 3 setmanes per la data límit, la que abocaria Catalunya a unes noves eleccions. I mentre s’intenta arribar a un acord d’investidura a Catalunya, des de Madrid ho miren amb interès perquè el PP sap que si no hi ha govern i no s’aixeca el 155, el PNB no li aprovarà els pressupostos. Ara analitzarem l’actualitat política amb els nostres convidats. Però avui també ens acompanya Bel Zaballa, autora de la biografia “Manuel de Pedrolo. La llibertat insubornable”. Amb ella intentarem conèixer una mica més Pedrolo, enguany que es commemora el centenari del seu naixement. L’autor ens deia que “en la nostra condició de catalans, de poble tan repetidament maltractat pels atzars de la història, tots sabem que només hi ha una manera d’ésser lliure i d’ésser just: ser conscients de nosaltres mateixos i no permetre que mai se’ns arrabassi aquesta consciència”.

  26/04/2018
 • 19 abril 2018, Francesc Canosa
  19 abril 2018, Francesc Canosa
  Vull una resposta
  19 abril 2018, Francesc Canosa

  Confrontació entre el jutge Llarena i el ministre d’Hisenda sobre el suposat ús de fons públics per organitzar el referèndum de l’1 d’octubre. Del judicial a l’executiu i de l’executiu al legislatiu. Ciutadans ja reclama la compareixença de Montoro perquè aclareixi què ha passat. I això passa el mateix dia que el president del Parlament, Roger Torrent, és a Suïssa. De fet, l’alcalde de Ginebra s’ofereix per mediar entre Catalunya i Espanya per trobar un acord polític. De seguida, desgranarem aquests i altres titulars amb els nostres convidats. Però avui ens acompanya el periodista Francesc Canosa, que acaba de publicar el llibre “Sixena: la croada de la memòria”. L’11 de desembre, Lleida va patir els primers efectes tangibles del 155. Seguint les ordre d’un jutge d’Osca, 44 obres del Museu de Lleida van retornar al monestir de Sixena. Sense govern a Catalunya i amb el conseller de Cultura a l’exili, ja res es va poder evitar. En el llibre, Canosa defensa que aquesta no és una guerra d’art, sinó de política, justícia, història, memòria, veritats i mentides. Relata què significa realment Sixena per a Catalunya, per a l’Aragó i per a Espanya. Segons l’autor, “el 155 és un Compromís de Casp” i “Sixena mostra que Espanya no existeix. És una ficció”. Ara li preguntarem si Sixena és la metàfora històrica que ens transporta fins al 2018.

  19/04/2018
 • 12 abril 2018, Montse Rossell
  12 abril 2018, Montse Rossell
  Vull una resposta
  12 abril 2018, Montse Rossell

  Pendents de la justícia escocesa que ha decidit ajornar la decisió sobre l’extradició de Clara Ponsatí. I pendents de la declaració a l’Audiència Nacional d’una integrant del CDR de Viladecans pels talls de carreteres durant la Setmana Santa. La guàrdia Civil i la Fiscalia espanyola l’acusen d’organització terrorista, rebel·lió i sedició. I tot això passa el mateix dia que s’han registrat les oficines del Diplocat a Barcelona i que s’han reunit la fiscalia espanyola i alemanya per abordar la petició d’extradició de Carles Puigdemont. Aquests són alguns dels titulars que ara intentarem desgranar. Però una setmana més seguim pendents d’un ple d’investidura. Demà Jordi Sànchez podrà assistir al ple convocat pel president del Parlament, Roger Torrent? La política catalana és, des de fa molts mesos, un trencaclosques i sembla que moltes peces no acaben d’encaixar. Diumenge, la ciutadania tornarà a sortir al carrer coincidint amb els 6 mesos d’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. El lema que encapçalarà la manifestació és ben clar: “Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa”. Un dia més reclamarem l’alliberament de Jordi Turull, Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Sànchez, Dolors Bassa i Carme Forcadell. El que està clar és que, tard o d’hora, com canta Roger Mas “la veritat desperta del seu son”.  

  12/04/2018

Recomanem

17 abril 2017 Lluïsa Moret i Albert Mendiola
17 abril 2017 Lluïsa Moret i Albert Mendiola
Panorama Municipal SANT BOI
17 abril 2017 Lluïsa Moret i Albert Mendiola

En aquesta edició del Panorama Municipal de Sant Boi, juntament amb l'alcaldessa Lluïsa Moret, ens acompanya l'Albert Mendiola que ostenta el mèrit de "Cuiner de l'any".

18/04/2018
19 març 2013
19 març 2013
Temps d'esport
19 març 2013

Com cada setmana comentarem l'actualitat esportiva, especialment de les lligues Promosportive i del pàdel

23/03/2013
Cap 13. Residus i economia circular
Cap 13. Residus i economia circular
Catalunya segle XXI
Cap 13. Residus i economia circular

Històricament, sempre s'ha dit que "El millor residu és el que no es genera". La nostra activitat econòmica, adreçada a satisfer les necessitats i demandes humanes, s'ha desenvolupat de manera lineal: s'utilitzen recursos del medi, es traslladen, es transformen, s'usen i, un cop acabada la vida útil (real o no), el seu residu torna de nou al medi. Pel camí s’ha produït també un consum de materials i energia i, consegüentment,  la generació de nous i diversos impactes al medi. Una política de prevenció dels residus i de la contaminació ha de fer una revisió de tot el procés tecnològic complet. L'objectiu principal és prevenir i reduir la generació de residus i la contaminació, tant pel que fa a la quantitat com la importància de la seva afectació al medi i a la salut, tant en les fases de producció com de consum. El millor residu és el que no es genera. L'objectiu "residu zero" no és un objectiu en si mateix, sinó que esdevé un element tractor imprescindible de cara a una transició cap a una economia circular que es replantegi, d'una manera global, els models i patrons, tant de producció com de consum. La "política de residus" està esdevenint, doncs, part d'una "política per a l'ús eficient i baix en carboni, dels recursos". Passa a ser així una part d'un conjunt de polítiques que ens han de portar cap a una "economia circular" i que ens permetrà assolir objectius que tendeixen al "residu zero". La base d'aquest gir polític, econòmic i cultural està en assumir que hi ha límits en l'expansió de l'activitat econòmica, tant  en termes d'ús creixent de recursos (materials, aigua i energia) com d'augment de les emissions de contaminants en el medi (gasos d'efecte hivernacle, elements químics, ...)  

27/05/2018

Informació del programa

Vull una resposta

Una Catalunya independent serà econòmicament viable? Els jubilats seguirant cobrant les seves penisons? Catalunya seguirà essent part de la unió europea?

A Vull una resposta, dirigit i presentat per Jaume Marfany, intentarem repondre a aquestes i d'altres preguntes sobre la independència de Catalunya

 

Entitat responsable

ETV